Se încarcă pagina ...

Grasă de Cotnari

 Acest soi este prezent în două areale de mare favorabilitate oenoclimatică, Cotnari şi Pietroasa, unde realizeaza vinuri demidulci naturale şi în anii de „putregai nobil”, chiar vinuri de excepţie. La Pietroasa, acest vin şi-a găsit un al doilea „sălaş” cel puţin la fel de valoros, ca cel de la Cotnari, unde a căpătat o faimă ce ameninţă să o depăşească pe cea din locul de obârşie. Vinul este plin, dar fin, amplu, corpolent, onctuos. Caracterul intens şi „caşeul” gusto- olfactiv inconfundabil sunt elemente ce-l definesc ca vin de înaltă calitate. Culoarea galben- aurie sau chihlimbarie, obtinută prin învechire, fac din vinul de Grasă o perlă a vinurilor româneşti. De foarte bună apreciere se bucură şi vinul special dulce, de tip oxidativ, din anii de excepţie, vin care are la activ multe medalii de aur obţinute în reputate concursuri naţionale sau internaţionale.