Se încarcă pagina ...

Vinoteca

Crama de la Pietroasa a funcţionat mult timp ca una din cele mai bine înzestrate din ţară, ce beneficia, încă din 1940, de un centru de vinificare dotat cu utilaj modern importat din Italia.

Colecţia de vinuri începută atunci numără în prezent cca 100 000 de sticle, cele mai vechi din anii `40 ai secolului al XX-lea. Sunt vinuri de patrimoniu, vinuri de o valoare inestimabilă.

Vinoteca mai poartă pe rafturile sale vinuri din anii `50, `60, `70 ai secolului trecut, vinuri din ani de excepţie, ieşite din mâna unui oenolog de excepţie. Ele poartă amprenta inconfundabilă a oenologului MIHAI MACICI care, fie s-a implicat direct, fie a vegheat la realizarea lor. Sunt vinuri fără egal, aşa cum i-a fost şi competenţa în materie de oenologie.

Vinurile de Pietroasa au continuat să-şi sporească faima, mulţumită artizanului oenolog Gheorghe Vărăticeanu. Grasa de Pietroasa, Tămâioasa românească, Rieslingul sau Feteasca regală poartă, în sticlele din vinotecă ce continuă să trăiască şi să-şi sporească valoarea, amprenta acestui „artist inginer” care a plecat prea devreme dintre noi. Timp de 36 de ani neîntrerupţi a realizat, dar a şi descris ca degustător autorizat, vinurile de colecţie, cu un talent inegalabil (aşa cum o dovedeşte tabelul de mai jos).

Aceşti oenologi de excepţie care au lucrat la Pietroasa au fost secondaţi de cel supranumit, datorită modestiei sale, „Pivnicerul din umbră”, Didi Achim, tehnolog cu experienţă vastă.

În LUMEA VINULUI, printre VINURILE LUMII, vinurile de Pietroasa le sunt recunoscătoare, iar vinoteca de la Pietroasa va convinge cumpărătorii, mult timp de aici încolo, de profesionalismul acestor trei mari vinificatori.

Sortimentul Anul de recoltă Descrierea vinului
Tămâioasă românească 1969 dulce, aromat, vin dens, uleios, „esenţă” din recoltă excepţională, culoare chihlimbarie cu inflexiuni pronunţate de portocaliu, arome rustice (dovleac copt pe vatră, coajă de nuci verzi şi de pâine arsă); Marea Medalie de aur şi Diploma de Onoare la Concursul Mondial de Vinuri Budapesta, 1972
Tămâioasă românească 1975 dulce, aromat, vin dens, uleios, din recoltă excepţională, culoare portocaliu închis, de aramă nelustruită, arome de tip oxidativ (de miere, de fructe supracoapte , de dulceţuri zaharisite)
Tămâioasă românească 1980 culoare galben – aurie spre galben – portocaliu, arome de flori de câmp, de nuci coapte, de miere de albine, de migdale; este vinul care poate deschide mesele festive sau care încheie mesele, alături de tradiţionalele dulciuri româneşti; vinul de Tămâioasă cel mai des medaliat la concursurile naţionale şi internaţionale
Tămâioasă românească 1983 culoare galben – aurie, aromă inconfundabilă de flori de câmp, de busuioc, de flori de viţă de vie, de lămâie, de trandafiri şi pere busuioace; vin dulce
Tămâioasă românească 1986 dulce, aromat, buchet, vin din recoltă rarisimă, culoare auriu-arămie strălucitoare, miros iodat, arome de miere rătăcită ani buni prin cămară, miros de pepene galben şi pere supracoapte; Medalie de Aur Ljubljana 1988 şi „Mare Campion” la Concursul Naţional de Vinuri din soiuri româneşti, Bucureşti, 1996
Medalie de Aur la Concursul Muscats du Monde, Franţa, 2009.
Tămâioasă românească 1990 culoare aurie strălucitoare, buchet de fructe, miere din multe flori, pepene galben, dar şi de flori cum ar fi iasomia, trandafirul; vin dulce
Tămâioasă românească 2000 culoare aurie strălucitoare, buchet de fructe exotice, de pepene galben, de trandafir; vin dulce
Tămâioasă românească 2002 dulce, aromat, culoare galben pai, aromă deosebit de fină cu predominanţă florală, de iasomie, salcâm, pere busuioace, citrice; medaliat cu aur şi argint la concursurile naţionale şi la Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti, 2006
Tămâioasă românească 2003 dulce, aromat, culoare galben pai, aromă complexă şi persistenţă olfactivă şi gustativă deosebită, cu particularităţi florale şi de fructe exotice; medalii de aur şi argint la concursuri naţionale şi medalie de aur la Concursul Internaţional de 10Vinuri Bucureşti, 2006
Grasă de Cotnari 1970 culoare chihlimbarie-arămie, arome rustice de migdale coapte, de dovleac copt şi coji de nuci verzi; vin dulce
Grasă de Cotnari 1980 una dintre comorile hrubei de la Staţiunea Pietroasa, cu o fluiditate ca cea a uleiului de împărtăşanie; culoare ruginie, ca a viilor la sfârşitul toamnei; mirosul şi gustul predominant de fructe se asociază cu cel de pepene galben, alune de pădure şi pere de toamnă supracoapte; Medalie de Aur la Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti, 2003
Grasă de Cotnari 1994 culoare galben-aurie, arome măiestrit combinate de miere, alune, fructe exotice şi unt proaspăt; vin dulce; multimedaliat la concursuri naţionale şi medalie de Argint la Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti, 2004
Grasă de Cotnari 1995 culoare galben-aurie, arome de fructe şi miere, vin dulce
Riesling italian 1966 culoare auriu - chihlimbarie, arome de pepene galben şi felii de mere uscate „arse” la soare; aciditate foarte vie şi foarte bine îmbrăcat ca extractivitate, ce i-au asigurat această longevitate; vin sec
Riesling italian 1969 vin din recoltă excepţională, arome de fructe exotice, de stafide, de miere; vin dens, uleios, vin mănăstiresc; vin sec
Riesling italian 1970 vin din recoltă excepţională, arome de stafide şi de miez de nucă, de miere; vin dens, uleios; vin sec
Riesling italian 1981 vin din struguri culeşi toamna foarte târziu, culoare aurie şi arome de miere, stafide şi pepene galben; vin dulce
Riesling italian 1998 culoare galben – aurie, arome de mere galbene bine coapte şi condimentate cu cele de ardei gras galben
Riesling italian 2002 culoare galben – pai, arome de mere şi pere verzi de vară; vin savuros, sec
Riesling italian 2003 culoare galben – pai, vin consistent şi cu persistenţă gustativă, dintr-o recoltă foarte bună; vin sec
Riesling italian 2006 culoare galben – verzuie, arome de mere şi pere verzi de vară, vin savuros, vin sec
Fetească regală 1969 vin alb sec de înaltă calitate, de culoarea chihlimbarului; impresionează prin buchetul de vin vechi ce aminteşte gustul de migdale şi nuci verzi