După celebritatea căpătată în urma descoperirii comorii, vinurile aveau să ducă faima numelui Pietroasa în lume, pentru că „Tezaurul Pietroaselor de-acum /nu-i aurul închis într-un muzeu / ci viile-nflorite, cu parfum/ şi vinul, binecuvântat de Dumnezeu!”

Itinerariul traversat până la masa de degustare, cu teraseele din piatră, clădirile din piatră, coloanele sculptate în piatră, l-au inspirat pe Nichita Stănescu ca, după degustare, să constate că „Aici la Pietroasa inima noastră de piatră s-a schimbat într-o inimă de inimă” 1976, Nichita Stănescu

Dealurile cu vii i-au inspirat pe vizitatori, mulţi dintre ei artişti, poeţi, să imagineze butucii de viţă de vie aşa cum i-au văzut cu ochii închipuirii lor. Poetul Adrian Păunescu compunea versurile „Butuci bătrâni se iau la trântă, rugine vechi se dezmormântă”.

Am putea crede că, mai pragmatic, poetul Valeriu Bucuroiu s-a aplecat să vadă pământul pe unde trece. Dar uimeşte prin idilicul a ceea ce nota: „La Pietroasele soarele izvorăşte din pământ. Aici, şi pământul e bun de băut” (1976).

Vinurile roşii dau senzaţia de căldură în corp, iar Grigore C. Moisil (1968) resimţea căldura aceasta în inimă, poate după ce crezuse că atâta piatră, pretutindeni în jur, dădea un sentiment…glaciar.

„Am iubit întotdeauna vinul bun, mintea limpede, inima caldă. Pentru acest motiv m-am simţit bine la Pietroasa”.

Să ne imaginăm că oenologul prezenta degustarea ca pe o lecţie asupra vinurilor, iar vinul, ca un acompaniament fericit al mâncărurilor la masă, căci de aceea Adrian Păunescu a compus versurile:
„Nu, vinul nu se bea pentru a face vreo linişte prea culinară-n pântec,
Că vinul, sus în minte, face pace, de parcă bei din ciocârlie, cântec!”

Scriitorul Ion Băieşu era mândru că „Pietroasa e o vatră esenţială a românilor: aici s-au descoperit aurul şi vinul nostru” (1976)

„Dacă există fericirea, am s-o numesc bucuria de a fi trecut pe aici” , ne onora ospitalitatea, Octavian Cotescu.

Din partea marelui oenolog francez Michel Bourzeix a rămas în Cartea de Aur o traducere extrem de inspirată a numelui soiului autohton Fetească regală, cel care a dat vinuri tinere care, sigur i-au plăcut, de vreme ce scria: „Jeunes filles royales” 1986.

Fănuş Neagu, în 1999, degusta vinurile de Pietroasa „într-un chioş voievodal, sub miraculoasa privire a butucilor”…Recunoştea că avea nevoie de „gândul tuturor poeţilor ca să exprim frumuseţea pe care lumea a îngrămădit-o, magic, la Pietroasele”…”şi mă rog să rămână până în veacul urmaşilor noştri”.

La începuturile ei, o degustare dezleagă limbile şi uneşte inimile. Mai apoi, rămas fără cuvinte, vizitatorul, ori nu mai poate vorbi, ori, dacă este grafician, se exprimă prin desen. Este cazul Maestrului Marcel Chirnoagă, cel care a desenat aici „Strugurii mâniei”. Şi-a imaginat cineva câtă durere şi încrâncenare suferă butucul când i se taie rodul, trup din trupul lui?