Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură PIETROASA - ISTRIȚA
  • Vin Alb Aromat 2019 sec

    23.00 lei TVA inclus

    Compoziţie: Obţinut 100% din soiul Alb Aromat, un soi semiaromat omologat în 1999 la Staţiunea de Cercetare Pietroasa.

    Tehnologie: Vinificat la temperatură controlată de 17ºC, cu o maceraţie prefermentativă de 15 ore şi fermentat cu drojdii selecţionate pentru a-i pune în valoare calităţile aromatice.

    Note de degustare: Vin proaspăt, lejer și armonios datorită conţinutului moderat de alcool. De culoare galbenă, foarte pală, cu tente verzui, specifice vinurilor tinere. Impresionează prin impactul floral intens (iasomie) şi savoarea persistentă, secondată de o uşoară mineralitate, amestecată cu nuanţe de lămâie verde (lime) şi citrice dulci (portocală, pomelo).

    Asocieri gastronomice recomandate: Vin uşor de asociat cu produse din peşte slab, piept de pui, pilaf, sufleuri, paste cu legume.

    Aprecieri ale specialiştilor: Medalie de Aur la IWCB Vinarium 2020. Se recomandă a se consuma bine răcit, la 14-16ºC.

    • An recoltă: 2019
    • Concentrația alcoolică (%vol): 12.1
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 5.28
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 2.92
  • Out of stock

    Compoziţie: Obţinut din 85% Tămâioasă românească şi 15% Grasă de Cotnari, ambele soiuri specifice arealului de la Pietroasa, unde se cultivă de zeci de ani cu rezultate remarcabile. De altfel, Pietroasa este printre puţinele locuri din ţară unde se mai întâlneşte soiul Grasă de Cotnari, chiar dacă pe suprafeţe mici.

    Tehnologie: Vinificat din struguri de Tămâioasă romanească şi de Grasă de Cotnari - împreună, la temperatură controlată de 18ºC, cu o scurtă maceraţie prefermentativă. Fermentat cu drojdii selecţionate de mare calitate, vinul este oprit din fermentaţie la aproximativ 20 g/l zaharuri, prin răcire la 5ºC.

    Note de degustare: Vin clasic aromat, care îmbină armonios dulceaţa, aciditatea și alcoolul, cu aromă florală și gust fructat. Foarte versatil, poate fi consumat de sine stătător, împreună cu prietenii la o discuţie amiabilă sau de afaceri.

    Asocieri gastronomice recomandate: Vin cu dulceaţă moderată, care poate fi asociat cu nuci, produse de patiserie şi diverse tipuri de brânzeturi, inclusiv sărate.

    Aprecieri ale specialiştilor: Se recomandă a se consuma răcit, la 14-16ºC.

    • An recoltă: 2019
    • Concentrația alcoolică (%vol): 13.5
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 5.1
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 20.8
  • Out of stock

    Compoziţie: Obţinut 100% din soiul Tămâioasă românească, soi aromat foarte iubit de consumatori, consacrat în terroir-ul de la Pietroasa, unde se exprimă cu o mare tipicitate.

    Tehnologie: Vinificat din struguri ajunși la maturitate deplină, la o temperatură controlată de 17ºC, cu o maceraţie prefermentativă timp de 12 ore şi fermentat la sec. Durata perioadei de fermentare a fost de 14 zile cu drojdii selecţionate special pentru extragerea compuşilor de aromă specifici soiului.

    Note de degustare: Vin extractiv, cu arome calde de fructe tropicale şi un postgust de grapefruit proaspăt care se integrează foarte bine în armonia generală. Prezintă culoare galben pai, specifică vinurilor tinere de Tămâioasă. Este o surpriză plăcută pentru iubitorii de Tămâioasă, obişnuiţi cu vinurile dulci produse în mod tradiţional din acest soi.

    Asocieri gastronomice recomandate: Prezenţa taninurilor moderate şi tăria alcoolică relativ ridicată îl recomandă la brânzeturi grase, cremoase. Aromele de fructe tropicale se asociază fericit cu peşte sau pui, preparat cu ierburi fine, precum şi cu produsele de patiserie sărate.

    Aprecieri ale specialiştilor: Se recomandă a se consuma bine răcit, la 12-14ºC.

    • An recoltă: 2019
    • Concentrația alcoolică (%vol): 14.8
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 5.18
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 3.9
  • Vinul emblemă” al Centrului Viticol Pietroasa. Vinul tânăr are o aromă complexă, de flori de tei și flori de câmp, busuioc, trandafir și fân proaspăt cosit. Prin maturare la vas de lemn culoarea se transformă din galben-verzui în auriu. Cu trecerea timpului, vinul capătă nuanțe olfactive care sugerează mirosul de miere de albine, stafide și migdale.

    • An recoltă: 2018
    • Concentrația alcoolică (%vol): 11.1
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 6.99
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 46.1
  • Vinul emblemă” al Centrului Viticol Pietroasa. Vinul tânăr are o aromă complexă, de flori de tei și flori de câmp, busuioc, trandafir și fân proaspăt cosit. Prin maturare la vas de lemn culoarea se transformă din galben-verzui în auriu. Cu trecerea timpului, vinul capătă nuanțe olfactive care sugerează mirosul de miere de albine, stafide și migdale.

    Culoare aurie strălucitoare, buchet de fructe, miere din multe flori, pepene galben, dar şi de flori cum ar fi iasomia, trandafirul; vin dulce

    • An recoltă: 1990
    • Concentrația alcoolică (%vol): 11.8
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 6.29
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 58.1
  • Vinul emblemă” al Centrului Viticol Pietroasa. Vinul tânăr are o aromă complexă, de flori de tei și flori de câmp, busuioc, trandafir și fân proaspăt cosit. Prin maturare la vas de lemn culoarea se transformă din galben-verzui în auriu. Cu trecerea timpului, vinul capătă nuanțe olfactive care sugerează mirosul de miere de albine, stafide și migdale.

    Dulce, aromat, buchet, vin din recoltă rarisimă, culoare auriu-arămie strălucitoare, miros iodat, arome de miere rătăcită ani buni prin cămară, miros de pepene galben şi pere supracoapte; Medalie de Aur Ljubljana 1988 şi „Mare Campion” la Concursul Naţional de Vinuri din soiuri româneşti, Bucureşti, 1996 Medalie de Aur la Concursul Muscats du Monde, Franţa, 2009.

    • An recoltă: 1986
    • Concentrația alcoolică (%vol): 10.8
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 6.21
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 70.8
  • Vinul emblemă” al Centrului Viticol Pietroasa. Vinul tânăr are o aromă complexă, de flori de tei și flori de câmp, busuioc, trandafir și fân proaspăt cosit. Prin maturare la vas de lemn culoarea se transformă din galben-verzui în auriu. Cu trecerea timpului, vinul capătă nuanțe olfactive care sugerează mirosul de miere de albine, stafide și migdale.

    Culoare galben – aurie, aromă inconfundabilă de flori de câmp, de busuioc, de flori de viţă de vie, de lămâie, de trandafiri şi pere busuioace; vin dulce

    • An recoltă: 1983
    • Concentrația alcoolică (%vol): 12.9
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 6.99
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 63.8
  • Vinul emblemă” al Centrului Viticol Pietroasa. Vinul tânăr are o aromă complexă, de flori de tei și flori de câmp, busuioc, trandafir și fân proaspăt cosit. Prin maturare la vas de lemn culoarea se transformă din galben-verzui în auriu. Cu trecerea timpului, vinul capătă nuanțe olfactive care sugerează mirosul de miere de albine, stafide și migdale.

    Culoare galben – aurie spre galben – portocaliu, arome de flori de câmp, de nuci coapte, de miere de albine, de migdale; este vinul care poate deschide mesele festive sau care încheie mesele, alături de tradiţionalele dulciuri româneşti; vinul de Tămâioasă cel mai des medaliat la concursurile naţionale şi internaţionale

    • An recoltă: 1980
    • Concentrația alcoolică (%vol): 13.8
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 9.13
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 77.2
  • Vinul emblemă” al Centrului Viticol Pietroasa. Vinul tânăr are o aromă complexă, de flori de tei și flori de câmp, busuioc, trandafir și fân proaspăt cosit. Prin maturare la vas de lemn culoarea se transformă din galben-verzui în auriu. Cu trecerea timpului, vinul capătă nuanțe olfactive care sugerează mirosul de miere de albine, stafide și migdale.

    Dulce, aromat, vin dens, uleios, din recoltă excepţională, culoare portocaliu închis, de aramă nelustruită, arome de tip oxidativ (de miere, de fructe supracoapte , de dulceţuri zaharisite)

    • An recoltă: 1975
    • Concentrația alcoolică (%vol): 13
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 8.83
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 79.2
  • Vinul emblemă” al Centrului Viticol Pietroasa. Vinul tânăr are o aromă complexă, de flori de tei și flori de câmp, busuioc, trandafir și fân proaspăt cosit. Prin maturare la vas de lemn culoarea se transformă din galben-verzui în auriu. Cu trecerea timpului, vinul capătă nuanțe olfactive care sugerează mirosul de miere de albine, stafide și migdale.

    Dulce, aromat, vin dens, uleios, „esenţă” din recoltă excepţională, culoare chihlimbarie cu inflexiuni pronunţate de portocaliu, arome rustice (dovleac copt pe vatră, coajă de nuci verzi şi de pâine arsă); Marea Medalie de aur şi Diploma de Onoare la Concursul Mondial de Vinuri Budapesta, 1972

    • An recoltă: 1969
    • Concentrația alcoolică (%vol): 13.6
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 10.7
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 105.2
  • Riesling Italian 2019 demisec

    23.00 lei TVA inclus

    Compoziţie: Obţinut din soiul specific est-european cunoscut la noi ca Riesling italian şi foarte apreciat pentru mineralitatea sa specifică şi structura puternică.

    Tehnologie: Vinificat din struguri de Riesling italian cu o foarte mică prezenţă a soiului internaţional semiaromat Riesling de Rhin. Fermentat la limita între sec şi demisec, la temperatură controlată de 15ºC timp de 21 zile, cu un amestec de drojdii selecţionate care să-i pună în evidenţă caracterul.

    Note de degustare: Vin cu personalitate, extractiv, mineral, cu arome de fructe din regiunile temperate, dar şi cu o notă fin florală care-l diferenţiază de celelalte vinuri obţinute din soiul Riesling. De culoare galben-verzui, vinul se prezintă foarte echilibrat gustativ, savuros, cu o extractivitate specifică asigurată de cultivarea în solul arealului viticol Pietroasa.

    Asocieri gastronomice recomandate: Se asortează la preparate cu sosuri pe bază de smântână, maioneză, chiftele şi sarmale.

    Aprecieri ale specialiştilor: Se recomandă a se consuma răcit, la 16-18ºC.

    • An recoltă: 2019
    • Concentrația alcoolică (%vol): 13.2
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 4.33
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 4.8
  • Out of stock

    Riesling Italian 2017 sec

    18.00 lei TVA inclus

    La Pietroasa este foarte bine reprezentat prin trăsăturile senzoriale ce-i sunt specifice. Vinul tânăr are culoare alb-verzuie, caracter neutral, gust răcoritor dar cu aciditate agreabilă, mai echilibrată decât în alte zone. Oferă un buchet agreabil, provocator, cu nuanțe minerale, extractiv ce-i asigură distincție și sobrietate între vinurile albe seci.

    • An recoltă: 2017
    • Concentrația alcoolică (%vol): 12.2
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 5.12
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 2.9

Go to Top