Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură PIETROASA - ISTRIȚA
  • Soi cu areal restrâns de cultivare, Pietroasa fiind binecuvântată din acest punct de vedere. Vinurile se caracterizează prin trei însușiri neconfundate: culoarea, aroma și gustul carcateristic. Culoarea vinului tânăr este porfirie, iar după 2-3 ani se aseamănă cu cea a foii de ceapă. Aroma este inconfundabilă de trandafiri de dulceață și busuioc. Gustul este complex, bine structurat cu o senzașie tactilă specifică taninurilor.

    Aprecieri ale specialiştilor: Medalie de Aur la IWCB Vinarium 2019.

    • An recoltă: 2018
    • Concentrația alcoolică (%vol): 12.7
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 6.04
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 63.3
  • Vinul emblemă” al Centrului Viticol Pietroasa. Vinul tânăr are o aromă complexă, de flori de tei și flori de câmp, busuioc, trandafir și fân proaspăt cosit. Prin maturare la vas de lemn culoarea se transformă din galben-verzui în auriu. Cu trecerea timpului, vinul capătă nuanțe olfactive care sugerează mirosul de miere de albine, stafide și migdale.

    • An recoltă: 2018
    • Concentrația alcoolică (%vol): 11.1
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 6.99
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 46.1
  • Compoziţie: Obţinut 100% din soiul Busuioacă de Bohotin vinificat în stilul consacrat în România şi care a adus o parte din faima Staţiunii de Cercetare Pietroasa.

    Tehnologie: Produs din struguri foarte bine maturaţi, recoltaţi la 280 g/l zaharuri, vinificat la temperatură controlată de 17ºC, cu o maceraţie prefermentativă de 15 ore şi fermentat timp de 14 zile in prezenta drojdiilor selecţionate. Fermentaţia a fost sistată, prin răcire, la aproximativ 50 g/l zahăr astfel încât vinul să-şi păstreze o parte din zaharurile acumulate în struguri.

    Note de degustare: Vin rosé cu nuanțe somonii deschise, intens condimentat (busuioc, cuişoare, cimbrişor) şi cu note dulci de fructe tropicale. Gustativ este catifelat, cu o dulceaţă bine exprimată, dar nu excesivă, cu note finale de pomelo şi stafide.

    Asocieri gastronomice recomandate: Vin cu adevărat de desert, care poate fi asociat cu compoturi şi salate de fructe, clătite şi papanaşi, dar şi plăcinte cu brânză şi stafide, pască şi mai ales cozonac.

    Aprecieri ale specialiştilor: Se recomandă a se consuma răcit, la 14 - 16ºC.

    • An recoltă: 2019
    • Concentrația alcoolică (%vol): 13.4
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 5.35
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 51.8
  • Vinul emblemă” al Centrului Viticol Pietroasa. Vinul tânăr are o aromă complexă, de flori de tei și flori de câmp, busuioc, trandafir și fân proaspăt cosit. Prin maturare la vas de lemn culoarea se transformă din galben-verzui în auriu. Cu trecerea timpului, vinul capătă nuanțe olfactive care sugerează mirosul de miere de albine, stafide și migdale.

    Culoare aurie strălucitoare, buchet de fructe, miere din multe flori, pepene galben, dar şi de flori cum ar fi iasomia, trandafirul; vin dulce

    • An recoltă: 1990
    • Concentrația alcoolică (%vol): 11.8
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 6.29
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 58.1
  • Vinul emblemă” al Centrului Viticol Pietroasa. Vinul tânăr are o aromă complexă, de flori de tei și flori de câmp, busuioc, trandafir și fân proaspăt cosit. Prin maturare la vas de lemn culoarea se transformă din galben-verzui în auriu. Cu trecerea timpului, vinul capătă nuanțe olfactive care sugerează mirosul de miere de albine, stafide și migdale.

    Culoare galben – aurie, aromă inconfundabilă de flori de câmp, de busuioc, de flori de viţă de vie, de lămâie, de trandafiri şi pere busuioace; vin dulce

    • An recoltă: 1983
    • Concentrația alcoolică (%vol): 12.9
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 6.99
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 63.8
  • Vinul emblemă” al Centrului Viticol Pietroasa. Vinul tânăr are o aromă complexă, de flori de tei și flori de câmp, busuioc, trandafir și fân proaspăt cosit. Prin maturare la vas de lemn culoarea se transformă din galben-verzui în auriu. Cu trecerea timpului, vinul capătă nuanțe olfactive care sugerează mirosul de miere de albine, stafide și migdale.

    Dulce, aromat, buchet, vin din recoltă rarisimă, culoare auriu-arămie strălucitoare, miros iodat, arome de miere rătăcită ani buni prin cămară, miros de pepene galben şi pere supracoapte; Medalie de Aur Ljubljana 1988 şi „Mare Campion” la Concursul Naţional de Vinuri din soiuri româneşti, Bucureşti, 1996 Medalie de Aur la Concursul Muscats du Monde, Franţa, 2009.

    • An recoltă: 1986
    • Concentrația alcoolică (%vol): 10.8
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 6.21
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 70.8
  • Vinul emblemă” al Centrului Viticol Pietroasa. Vinul tânăr are o aromă complexă, de flori de tei și flori de câmp, busuioc, trandafir și fân proaspăt cosit. Prin maturare la vas de lemn culoarea se transformă din galben-verzui în auriu. Cu trecerea timpului, vinul capătă nuanțe olfactive care sugerează mirosul de miere de albine, stafide și migdale.

    Culoare galben – aurie spre galben – portocaliu, arome de flori de câmp, de nuci coapte, de miere de albine, de migdale; este vinul care poate deschide mesele festive sau care încheie mesele, alături de tradiţionalele dulciuri româneşti; vinul de Tămâioasă cel mai des medaliat la concursurile naţionale şi internaţionale

    • An recoltă: 1980
    • Concentrația alcoolică (%vol): 13.8
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 9.13
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 77.2
  • Riesling Italian 1966 dulce

    400.00 lei TVA inclus

    La Pietroasa este foarte bine reprezentat prin trăsăturile senzoriale ce-i sunt specifice. Vinul tânăr are culoare alb-verzuie, caracter neutral, gust răcoritor dar cu aciditate agreabilă, mai echilibrată decât în alte zone. Oferă un buchet agreabil, provocator, cu nuanțe minerale, extractiv ce-i asigură distincție și sobrietate între vinurile albe seci.

    Culoare auriu – chihlimbarie, arome de pepene galben şi felii de mere uscate „arse” la soare; aciditate foarte vie şi foarte bine îmbrăcat ca extractivitate, ce i-au asigurat această longevitate; vin sec

    • An recoltă: 1966
    • Concentrația alcoolică (%vol): 12.6
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 9.05
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 84.8
  • Vinul emblemă” al Centrului Viticol Pietroasa. Vinul tânăr are o aromă complexă, de flori de tei și flori de câmp, busuioc, trandafir și fân proaspăt cosit. Prin maturare la vas de lemn culoarea se transformă din galben-verzui în auriu. Cu trecerea timpului, vinul capătă nuanțe olfactive care sugerează mirosul de miere de albine, stafide și migdale.

    Dulce, aromat, vin dens, uleios, din recoltă excepţională, culoare portocaliu închis, de aramă nelustruită, arome de tip oxidativ (de miere, de fructe supracoapte , de dulceţuri zaharisite)

    • An recoltă: 1975
    • Concentrația alcoolică (%vol): 13
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 8.83
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 79.2
  • Grasă de Cotnari 1970 dulce

    450.00 lei TVA inclus

    text

    Culoare chihlimbarie-arămie, arome rustice de migdale coapte, de dovleac copt şi coji de nuci verzi; vin dulce

    • An recoltă: 1970
    • Concentrația alcoolică (%vol): 11.8
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 8.93
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 92.6
  • Vinul emblemă” al Centrului Viticol Pietroasa. Vinul tânăr are o aromă complexă, de flori de tei și flori de câmp, busuioc, trandafir și fân proaspăt cosit. Prin maturare la vas de lemn culoarea se transformă din galben-verzui în auriu. Cu trecerea timpului, vinul capătă nuanțe olfactive care sugerează mirosul de miere de albine, stafide și migdale.

    Dulce, aromat, vin dens, uleios, „esenţă” din recoltă excepţională, culoare chihlimbarie cu inflexiuni pronunţate de portocaliu, arome rustice (dovleac copt pe vatră, coajă de nuci verzi şi de pâine arsă); Marea Medalie de aur şi Diploma de Onoare la Concursul Mondial de Vinuri Budapesta, 1972

    • An recoltă: 1969
    • Concentrația alcoolică (%vol): 13.6
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 10.7
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 105.2
  • Riesling Italian 1970 dulce

    480.00 lei TVA inclus

    La Pietroasa este foarte bine reprezentat prin trăsăturile senzoriale ce-i sunt specifice. Vinul tânăr are culoare alb-verzuie, caracter neutral, gust răcoritor dar cu aciditate agreabilă, mai echilibrată decât în alte zone. Oferă un buchet agreabil, provocator, cu nuanțe minerale, extractiv ce-i asigură distincție și sobrietate între vinurile albe seci.

    Vin din recoltă excepţională, arome de stafide şi de miez de nucă, de miere; vin dens, uleios; vin sec

    • An recoltă: 1970
    • Concentrația alcoolică (%vol): 9
    • Aciditatea totală (g/l acid tartric): 8.87
    • Zaharuri reducătoare (g/l): 46.4

Go to Top