Despre soiuri și plantație
La Stațiunea Didactică de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa – Istrița, producerea materialului săditor viticol este o tradiţie veche.

Material săditor - 2,7 ha de plantație
Primele viţe au fost altoite în 1893. În prezent, staţiunea produce butaşi portaltoi, coarde altoi şi viţe altoite – atât din clonele şi soiurile obţinute în unitate în urma cercetărilor, precum şi din alte soiuri.
2005-2009
Dezvoltarea bazei de producere a materialului săditor viticol din categoriile biologice superioare.
2005-2009
Au fost înfiinţate 3 butaşiere pentru producerea coardelor altoi şi portaltoi cu butaşi înrădăcinaţi, material liber de viroze, categoria biologică „bază” provenit din sera înmulţitor de la I.N.C.C.D.B.H. Ştefăneşti. În anul 2005 s-au importat din Germania viţe altoite din categoria biologică „bază” pentru multiplicare şi studierea lor în condiţiile de la Pietroasa.
2007-2009
S-a înfiinţat pe suprafaţa de 2,70 ha o plantaţie de portaltoi categoria biologică „bază” cu soiurile: Berlandieri x Riparia SO4-4 şi Berlandieri x Riparia Kober 5 BB Selecţia Crăciunel 2.
2008
A fost înfiinţată o plantaţie mamă producătoare de coarde altoi cu viţe altoite din categoria biologică „certificat”.
Clone obținute în urma cercetării
Clona de vin înseamnă o „variantă rafinată” a unui soi de viță, iar alegerea clonei potrivite poate influența foarte mult tipul de vin produs (aromă, corp, aciditate, etc). Clonele nu sunt organisme modificate genetic, ci sunt rezultate din selecție naturală și multiplicare vegetativă.

Clona Tămâioasă românească 36 Pt
- omologată în 1982;
- fertilitatea lăstarilor 48% (martorul 36%);
- producţia 8,5 to/ha (2,84 kg/butuc);
- boabe crocante, aromă intensă;
- rezistenţă la putregaiul cenuşiu;
- conţinutul mustului în zaharuri 238 g/l.

Clona Tămâioasă românească 5 Pt.
- omologată în 1989;
- fertilitatea lăstarilor 57% (martorul 42%);
- producţia 10,5 to/ha (3,5 kg/butuc);
- boabe crocante, aromă specifică;
- conţinutul mustului în zaharuri peste 230 g/l.

Clona Grasă de Cotnari 4 Pt.
- omologată în 1975;
- floare hermafrodit-normală;
- producţia 7,9 to/ha (2,60 kg/butuc);
- procent mic de boabe meiate şi mărgeluite;
- conţinutul mustului în zaharuri 228 g/l.

Clona Grasă de Cotnari 45 Pt
- omologată în 1982;
- fertilitatea lăstarilor 48% (martorul 36%);
- producţia 8,5 to/ha (2,84 kg/butuc);
- boabe crocante, aromă intensă;
- rezistenţă la putregaiul cenuşiu;
- conţinutul mustului în zaharuri 238 g/l.

Clona de Busuioacă de Bohotin 26 Pt.
- omologată în 1999;
- boabe crocante, aromă specifică;
- producţie constantă 8 to/ha;
- conţinutul mustului în zaharuri 230-240 g/l.

Clona de Fetească neagră 10 Pt.
- omologată în 2009;
- fertilitatea lăstarilor 68%( martor 54%);
- producţia 10,3 to/ha (2,80 kg/butuc);
- procent mic de boabe meiate şi mărgeluite;
- conţinutul mustului în zaharuri 228 g/l.

Clona de Băbească neagră 94 Pt.
- omologată în 1975;
- boabe uniforme ca mărime şi culoare;
- producţie ridicată, 20 to/ha;
- clonă pentru vin de masă cu 10-11%vol alcool.

Soi de vin nou – creat Alb aromat
- omologat în 1999;
- soi pentru vinuri albe
- superioare, semiaromate;
- producţie 16 to/ha;
- conţinutul mustului în zaharuri 195 g/l.
Soiurile de struguri de masă

Otilia
- omologat în 1987;
- soi apiren pentru struguri de masă şi pentru industrializare (stafide, dulceaţă, compoturi);
- coacere timpurie;
- producţie: 16.7 t/ha.

Timpuriu de Pietroasa
- omologat în 1987;
- soi pentru struguri de masă;
- coacere timpurie;
- producţie: 17.7 t/ha.

Centenar Pietroasa
- omologat în 1991;
- soi apiren pentru consum în stare proaspătă şi pentru industrializare;
- coacere timpurie;
- capacitate mare de acumulare a zaharurilor (peste 210 g/l);
- producţie: 10.5 t/ha;

Istriţa
- omologat în 1995;
- soi pentru struguri de masă cu maturare mijlocie;
- struguri aspectoşi, boabe uniforme ca mărime şi culoare;
- producţie: 14 t/ha


