M a t e r i a l S ă d i t o r

Tradiție Veche de Secole

M a t e r i a l S ă d i t o r

La Pietroasa, producerea materialului săditor viticol este o tradiţie veche. Primele viţe au fost altoite în 1893. În prezent, staţiunea produce butaşi portaltoi, coarde altoi şi viţe altoite – atât din clonele şi soiurile obţinute în unitate în urma cercetărilor, precum şi din alte soiuri.

Plantații de Renume

2 , 7 h a d e p l a n t a ț i e

2005-2009: Dezvoltarea bazei de producere a materialului săditor viticol din categoriile biologice superioare. 

2005 – 2009: au fost înfiinţate 3 butaşiere pentru producerea coardelor altoi şi portaltoi cu butaşi înrădăcinaţi, material liber de viroze, categoria biologică „bază” provenit din sera înmulţitor de la I.N.C.C.D.B.H. Ştefăneşti. În anul 2005 s-au importat din Germania viţe altoite din categoria biologică “bază” pentru multiplicare şi studierea lor în condiţiile de la Pietroasa.

2007-2009: s-a înfiinţat pe suprafaţa de 2,70 ha o plantaţie de portaltoi categoria biologică “bază” cu soiurile: Berlandieri x Riparia SO4-4 şi Berlandieri x Riparia Kober 5 BB Selecţia Crăciunel 2

2008: a fost înfiinţată o plantaţie mamă producătoare de coarde altoi cu viţe altoite din categoria biologică “certificat”.

Material saditor
Școli Renumite

Ș c o a l a d e V i ț ă

În cadrul școlii de viţă, an de an se produc atât viţe altoite, cât şi butaşi înrădăcinaţi, din materialul obţinut în butaşieră. Producția servește la înființarea unor plantaţii producătoare de coarde altoi şi portaltoi – care să satisfacă necesarul de material săditor viticol pentru staţiune, cât şi pentru diverşi beneficiari.